Echipamentul de schi pentru începători

21.11.2019

Se apropie iarna, iar mulți dintre noi ne amintim cât de mult ne-am dorit anul trecut să mergem la schi, dar nu am avut curaj.

Anul acesta vrem să ne luăm inima în dinți și să încercăm ceva nou. Cu ce începem?

Echipamentul de schi. Știm cât de copleșitoare poate părea prima interacțiune cu echipamentele de schi din magazinele de specialitate, însă întotdeauna există sprijin.

Noi te vom ajuta cu o listă pentru începători și niște sfaturi utile.

1. Schiuri, clăpari și bețe de schi

Vă sugerăm să închiriați inițial aceste trei piese principale de echipament. Pentru primele alunecări pe pârtie, această variantă este cea mai convenabilă. Costurile variază în funcție de stațiune și centru de închiriere, însă un preț orientativ ar fi cel de 50 de lei pentru adulți și 40 de lei pentru copii, pe zi.

Angajații de la astfel de centre vă pot ghida în alegerea unor schiuri potrivite pentru începători, în funcție de înălțimea dumneavoastră sau a prichindelului pe care doriți să-l trimiteți la schi.

echipament schi incepatori

2. Geaca și pantalonii de schi

Este important să alegem o geacă și o pereche de pantaloni de schi de calitate. Este indicat ca aceste două piese vestimentare să fie destinate exclusiv sezonului de schi.

Când vă decideți să le achiziționați, trebuie să fiți atenți la informațiile tehnice aferente. Mai ales dacă sunteți la început, există posibilitatea să mai și cădeți, de aceea trebuie alese piese cu un grad de impermeabilitate mai mare (peste 5000 mm col. apă). Respirabilitatea este un alt factor important de care trebuie să țineți cont. Nu este recomandată îmbrăcămintea care nu ajunge la cel puțin 4.000 g/m2, ceea ce înseamnă că nu permite eliminarea transpirației, ci menține umiditatea în interior.

Un alt lucru de care puteți ține cont este culoarea echipamentului. Vă sugerăm să alegeți culori vii, pentru a fi vizibil pe pârtie.

echipament schi incepatori

3. Ochelarii de schi

Protejând ochii de razele ultraviolete, vânt și nu în ultimul rând, de reflexia soarelui pe zăpadă, ochelarii de schi sunt un element necesar și personal.

La achiziționare, aceștia trebuie să se potrivească cu conformația căștii fără să lase fruntea descoperită.

echipament schi incepatori

4. Casca de schi

Această piesă de echipament nu este optională și ar trebui să fie personală. Casca are rolul principal de a ne proteja în caz de impact. Pe lângă protecția împotriva unei eventuale căzături, aceasta apără capul de frig și umiditate.

Când ne decidem să cumpărăm o cască de schi, nouă sau copilului nostru, trebuie să ținem cont de mărime, construcție, ventilație, sistemul de reglare și standardele de siguranță.

echipament schi incepatori

5. Mănușile

Mănușile trebuie să fie unele rezistente la apă. Acestea vin în mai multe variante, fie cu cinci degete, fie cu un deget, însă de ceea ce trebuie să ținem cont este că:

În cazul în care alegem varianta mănușilor cu un deget, acestea ar trebui să aibă înăuntru un strat subțire desparțitor. Acest strat ajută la o mai bună aderență între palme și bețele de schi.

echipament schi incepatori

6. Primul strat

Ceea ce chiar merită achiziționate, sunt bluza de corp și pantalonii termici. Acestea izolează termic, permit pielii să respire și o mențin uscată.

echipament schi incepatori

7. Stratul izolant

Stratul izolant este în general format de polar, însă în funcție de temperaturile la care suntem expuși, acesta se poate folosi sau nu.

Este mai ușor să elimininăm un strat când ne este cald, decât să ne fie frig fără unul, așa că vă sugeram să aveți în vedere, totuși, polarul când porniți către pârtie.

echipament schi incepatori

8. Buff-ul

Buff-ul este indicat pentru a forma un strat izolant în zona gâtului. Acesta păstrează căldura atunci când este frig și răcorește când este nevoie, absoarbe și eliberează apa pentru a ține departe supraîncălzirea. Se găsește în diferite variante printer care: Lână Merino, Poliester, Polartec.

echipament schi incepatori

9. Șosetele de schi

În primul rând, bumbacul trebuie evitat. Acest material menține umiditatea și se usucă greu.

Când vă hotărâți să mergeți la schi, vă sugerăm să investiți în șosete speciale pentru sporturile de iarnă. Acestea sunt concepute cu întărituri pentru evitarea eventualelor bătături, lasă piciorul să respire, iar elasticitatea lor conferă comoditate.

echipament schi incepatori

10. Cremă de soare și balsam de buze

Poate că sună ciudat, cremă de soare iarna, însă este un must have. Zăpada are tendința de a reflecta razele ultraviolete, ceea ce poate duce la arsuri solare, așa că vă recomandăm să aplicați cremă și balsam de buze înainte de a vă aventura pe pârtie.

echipament schi incepatori