10 motive pentru care taberele sunt benefice pentru copii

21.11.2019

Copilul tău merge în tabără anul acesta?

Super! Deși nu pare, această experiență poate avea beneficii pe termen lung. Le oferi oportunitatea să se descopere pe sine și mediul înconjurător și să își dezvolte propriul caracter, într-un mod în care prichindeii nu îl pot fructifica în confortul din brațele mamei.

Iată câteva motive pentru care taberele au un aport pozitiv în viața copilului tău:

#1 Fericirea

Cum poate o singură săptămână în tabără să influențeze gradul de fericire?

Bună întrebare. Combinația de emoții pozitive, noi prietenii, deconectarea de tehnologie și doar simplele activități distractive, oferă copilului un grad de fericire pe care, nu l-ar fi putut experimenta în alt mediu.

tabere copii

#2 Descoperirea de sine

În tabără, copilul poate fi el însuși. Acesta se simte comod să își arate adevărata personalitate, fără să se raporteze la ce este “cool” sau la părerile celor din anturajele mai mari.

Înconjurat de o diversitate de copii, care provin din diferite medii, aceștia au oportunitatea să exploreze propriile interese și să își exprime propriile păreri mult mai clar.

Ca părinți, uneori avem tendința de a ne îndrepta prichindelul către un hobby care ne încantă pe noi. Când copiii pășesc înafara obișnuitelor activități și a programului normal, au ocazia să descopere ceea ce îi încântă cu adevărat.

Taberele oferă o varietate de ateliere interactive, fie ele de artă, fie de sport, din care micul aventurier poate selecta ce i se potrivește.

tabere copii

#3 Dezvoltarea curajului

Învățarea încrederii în sine, confruntarea cu noi activități, care îi pot pune în dificultate și mai apoi, atingerea obiectivelor, sunt toate trăiri din tabără, care îi ajută pe micii campioni să-și dezvolte curajul, o trăsătură de caracter importantă și esențială pentru succesul în viață.

Tabăra oferă o experiență unică copiilor – șansa de a se îndepărta de familie pentru o perioadă scurtă de timp și de a învăța să se ocupe de mai multe lucruri pe cont propriu. Fără ca părinții să intervină și să ajute, copiii își dezvoltă încrederea în propria lor capacitate de a lua decizii și de a rezolva problemele.

Doar a fi „pe cont propriu” este un imens factor de încredere pentru aceștia. Se simt mai încrezători în sine, după ce sunt responsabili pentru ei înșiși și pentru lucrurile lor timp de o săptămână, sau două.

tabere copii

#4 Interacțiunea cu modele pozitive în viață

Unul dintre cele mai bune lucruri care se întâmplă în tabără, este expunerea copiilor la un alt tip de model de adult, decât ceea ce văd în mass-media.

Nu cele mai cool haine, like-uri pe social media, sau cel mai nou telefon este important pentru instructorii ce vă indrumă copilul, ci oferirea de informații utile despre natură, sporturi benefice, jocuri de dezvoltare personală și per total bunăstarea fiecărui micuț.

Din experința proprie, după anii de mers în tabere în copilărie, pot spune că profesorii coordonatori pe care i-am întalnit, m-au marcat pozitiv și m-au învățat îndeletniciri, pe care le aplic și azi în viața mea profesională.

tabere copii

#5 Dezvoltarea capacitați de comunicare

Deconectarea de la device-urile electronice au un beneficiu foarte mare asupra copilului.

În lipsa distragerii pe care o reprezintă telefonul, aceștia încep să interacționeze mult mai mult cu cei din jur și învață să cominice față în față mai ușor.

În tabere, copiii învață importanța lucrurilor precum contactul vizual, zâmbetul și limbajul corpului, în interacțiunea cu altă persoană. Coordonatorii ajută la facilitarea discuțiilor prin jocuri, iar micii aventurieri învață să își pună reciproc întrebări, să asculte mai atent și să găsească interese comune, ce leagă prietenii.

După o perioadă petrecută fără telefon, copiii plecă acasă cu mintea mai limpede și cu o dorință mai mare de comunicare cu părinții lor și colegii de la școală.

tabere copii

#6 Dezvoltarea independenței

Îi oferi copilului tău oportunitatea de a trăi și de a prospera fără a fi cu tine, sub aripa ta protectivă. Creșterea încrederii și a independenței se întâmplă în tabără, dacă nu sunteți acolo.

Copilul învață să fie responsabil de lucrușoarele sale, are libertatea de a alege singur cu ce se îmbracă, are grijă singur de igiena sa corporală, lucruri care îi oferă o stare de individualism benefică.

Să nu te gândești că micuțul tău va fi lăsat de izbeliște. Din contra. Instructorii se vor îngriji de fiecare, însă nu cu autoritatea unui părinte, ci mai degrabă, a unui amic.

tabere copii

#7 Experimentarea copilăriei trăite în natură, plină de aventură și magie

Mulți copii din ziua de azi nu mai au oportunitatea să se joace în natură, să descopere și să învețe despre mediul înconjurător, cum o făceam noi în copilărie.

Când îl trimiți în tabără, îi oferi copilului tău darul viitoarelor amintiri magice, pe care poate le ai și tu – aventura, cățăratul în copaci, săritul în bălți, zillee pline de momente distractive petrecute cu prietenii în aer liber și nopți cu cortul, sub cerul înstelat, lângă focul de tabără. Aceste amintiri vor fi acolo pentru totdeauna.

Copilăria e cadoul pe care ni-l dă viață. – Horațiu Mălăele

tabere copii

#8 Relaxarea

Printr-o tabără îi oferi copilului tău o pauză de la presiunile și stresul societății și al școlii. Trebuie să ținem cont, cu uneori, copiii noștri au nevoie de o pauză și de la implicarea noastră bine intenționată în viața lor.

Într-un mediu în care jocul primează, în mijlocul naturii, aceștia se pot relaxa cu adevărat.

tabere copii

#9 Deconectarea

Taberele technology free, precum David’s CAMPS, oferă copilului tău șansa să se deconecteze de social media și să se conecteze cu natura și cu alți copii.

Astfel, separându-se de telefoane, tablete și laptopuri au oportunitatea de a se concentra pe dezvoltarea abilităților de creativitate, inovație, comunicare, rezolvare de probleme și gândire critică.

tabere copii

#10 Noi prietenii

Conexiunea și prietenia care se formează în tabără, sunt diferite de cele de la școală. Intensitatea de a trăi împreună, chiar și pentru o săptămână, fără distrageri, creează cadrul ideal pentru a forma prieteii longevive și pentru a cunoaște cu adevărat pe el de lîngă tine.
Jocurile și activitățile din tabere sunt concepute în așa fel încât copiii să fie nevoiți să colaboreze, să lucreze ca o echipă, ceea ce creează legături sincere.

tabere copii

Acestea au fost câteva din motivele pentru care taberele sunt benefice pentru puiul tău.

Vă așteptăm cu noi în tabără!